top of page
Search
  • devalethoworna

Upravljanje marketingom kotler pdf 15: Naučite od vodećih stručnjaka u oblasti marketinga



14. IZDANJE VODEĆE KNJIGE IZ MARKETINGA PRVI PUT SA PRIMERIMA IZ REGIONA! Novo, 14. izdanje udžbenika Upravljanje marketingom pokriva sve nezaobilazne teme iz široke oblasti marketinga koje je potrebno znati i sagledati prilikom kreiranja marketinških strategija i taktika. Izuzetno je aktuelna i zanimljiva, jer kako nova vremena donose i nove momente, nove probleme i izazove s kojima se suočavaju preduzeća, tako ih ova knjiga prati i analizira.




upravljanje marketingom kotler pdf 15




Osnovni cilj 14. izdanja Upravljanja marketingom bilo je da stvori što iscrpniji, savremeniji i angažovaniji marketinški udžbenik za fakultete. Gde je bilo moguće, dodat je novi materijal, stari je ažuriran, a obrisan onaj koji više nije bio značajan ili potreban. Upravljanje marketingom, 14. izdanje, omogućuje onim predavačima koji su koristili prethodna izdanja da nadograde ono što su naučili i učinili, istovremeno im nudeći tekst koji je nenadmašiv po svojoj širini, dubini i značaju za studente koji po prvi put dolaze u kontakt sa ovom oblašću.


Knjiga je pisana za studente poslovne administracije, na stručnim i specijalističkim studijima. Ona je takođe vrlo korisna i marketinškim stručnjacima, kao i svima koji su visokopozicionirani na marketinškim funkcijama. ŠTA JE NOVO U 14. IZDANJU? Uspešna reorganizacija poglavlja u osam delova, koja je započela s 12. izdanjem Upravljanja marketingom, očuvana je, kao i mnogi tokom godina uvedeni elementi unutar poglavlja koji su naišli na odobravanje, kao što su tematski uvidi u poglavlja, u zasebna polja istaknuta i izdvojena preduzeća ili pitanja, kao i Uvid u marketing i Marketinški podsetnik koji pružaju detaljan konceptualni i praktični komentar.


O ČEMU SE U UPRAVLJANJU MARKETINGOM RADI? Upravljanje marketingom je vodeći marketinški tekst jer njegov sadržaj i organizacija stalno odražavaju promene u marketinškoj teoriji i praksi. Prvo izdanje Upravljanja marketingom, objavljeno 1967. godine, uvelo je ideju da se preduzeća moraju voditi prema svojim potrošačima i tržištu. Međutim, malo su se spominjale one teme koje danas važe za ključne, kao što su segmentacija, odabir ciljnog tržišta i pozicioniranje. Pojmovi kao što su tržišna vrednost marke, analiza vrednosti za potrošača, marketing baza podataka, e-trgovina, mreže vrednosti, hibridni kanali, upravljanje lancem nabavke i integrirane marketinške komunikacije, nisu bili deo ondašnjeg marketinškog vokabulara. Upravljanje marketingom nastavlja da odražava promene u marketinškoj disciplini u poslednjih 40 godina.


Ove četiri dimenzije utkane su u knjigu i ponekad su eksplicitno navedene. Tekst se konkretno bavi budućim zadacima koji čine savremeno upravljanje marketingom u 21. veku: 1. Razvijanje marketinških strategija i planova 2. Obuhvatanje marketinških uvida i izvođenja 3. Povezivanje s kupcima 4. Izgradnja snažnih marki 5. Oblikovanje tržišne ponude 6. Isporučivanje vrednosti i slanje poruke o tome 7. Stvaranje uspešnog dugoročnog rasta.


5. DIO: OBLIKOVANJE TRŽIŠNE PONUDE 12. poglavlje Određivanje strategije proizvoda 13. poglavlje Oblikovanje usluga i upravljanje njima14. poglavlje Razvijanje cjenovnih strategija i programa


7. DIO: ODAŠILJANJE PORUKE O VRIJEDNOSTI 17. poglavlje Oblikovanje integriranih marketinških komunikacija i upravljanje njima 18. poglavlje Upravljanje masovnim komunikacijama: oglašavanje, unapređenje prodaje, događaji i iskustva te odnosi s javnošću19. poglavlje Upravljanje osobnim komunikacijama: izravni i interaktivni marketing, marketing usmenom predajom i osobna prodaja


8. DIO: OSTVARIVANJE USPJEŠNOGA DUGOROČNOG RASTA 20. poglavlje Uvođenje novih tržišnih ponuda 21. poglavlje Prodiranje na globalna tržišta 22. poglavlje Dugoročno upravljanje holističkom marketinškom organizacijom


Kako kupci stupaju u interakciju sa više kanala i uloga, merenje uticaja svakog prodavca na rezultate postaje složeno. Shodno tome, naglasak se pomera sa podsticanja individualnih rezultata na obezbeđivanje suštinskih nagrada i stvaranje okruženja koje promoviše timski rad, saradnju i vrednost za klijente. Velika farmaceutska kompanija reaguje na povećanje angažovanja kupaca usvajanjem timske prodaje, istovremeno smanjujući oslanjanje na podsticaje povezane sa pojedinačnim finansijskim dostignućima. Umesto toga, prodavci su nagrađeni za postizanje kombinacije ciljeva tima i individualnih ciljeva (npr. upravljanje prema cilju, metrika za napredak procesa prodaje, saradnja i zadovoljstvo kupaca).


Ako se vaši zaposleni bore sa upravljanjem vremenom, može biti izazovno kako da rešite problem. Na sreću, postoje načini na koje vi, kao njihov menadžer, možete pomoći. Pre nego što budete frustrirani ili date oštre povratne informacije na neproduktivan način, prvo razmislite o sebi. Identifikujte emocije koje osećate i zašto, i procenite gde ste možda doprineli problemu. Zatim odredite stres i na miran način saopštite svoje potrebe svom zaposlenom. Pomozite im da daju prioritet u radu, postavljaju prekretnice, zahtevaju svakodnevna ažuriranja i tako dalje. Obavezno proslavite napredak - posebno na početku. Konačno, ako izgleda da im je to potrebno, razmislite o tome da im trener pruži podršku spolja.


Znakovi upozorenja su tu: zadaci obavljeni u poslednjem trenutku, završeni kasno ili čak zaboravljeni. Kašnjenje na sastancima. Nema odgovora na e-poruke ili odgovora u čudnim vremenima, na primer u 2 sata ujutru. I više objašnjenja zašto stavke nisu urađene nego radnje da bi se završile. Imate zaposlenog koji se bori sa upravljanjem vremenom. Kao menadžeru, može biti izazovno znati kako da rešite problem. S jedne strane, oni su vam potrebni da biste završili stvari, a vaša prirodna sklonost može biti da odgovorite sa očiglednom ozlojeđenošću zbog nedostatka praćenja ili čak da razmislite o tome da ih napišete. S druge strane, želite da razvijete članove svog tima. Možda imate zaista briljantne pojedince za koje znate da imaju potencijal da daju izuzetan doprinos ako samo mogu da shvate kako da efikasno koriste svoje vreme.


Vaš zaposleni može vrlo lako imati loše upravljanje vremenom. Ali možda biste želeli da razmislite da li takođe imate loše veštine upravljanja vremenom i na koje načine, ako ih ima, doprinosite problemu.


Vaš zaposleni verovatno zna da ima stvarno loše upravljanje vremenom i možda će se zbog toga osećati gore od vas. Polaganje u njih je kontraproduktivno; povećane negativne emocije u vezi sa njihovim radom obično izazivaju više kašnjenja, a ne manje. Zapamtite da ste u istom timu. Umesto da ih rušite, gradite ih na svakom koraku.


U ovim situacijama može biti od pomoći da povežete svog zaposlenog sa spoljnim resursima kao što su obuka za upravljanje vremenom, interni trener ili eksterni trener koji im može pomoći da razviju ove veštine. Neko sa iskustvom u pomaganju ljudima da prevaziđu ove izazove i ko je emocionalno udaljeniji od situacije često može biti efikasniji od nekoga sa istorijom frustracije.


Kao menadžer, ne možete nikoga prisiliti da poboljša upravljanje vremenom. Ali vaša komunikacija i akcije mogu da naprave ogromnu razliku u sposobnosti vašeg zaposlenog da prevaziđe njihove borbe i poveća njihovu produktivnost. 2ff7e9595c


19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page